het verhaal

HET VERHAAL

Sofie en Matthieu openen in 2009 hun restaurant ‘table d’amis’ op Walle in de rand van Kortrijk. Het concept is eenvoudig: gastronomisch eten in een gemoedelijke sfeer, in een kader ontdaan van alle overtolligheden. Het restaurant groeit snel uit tot een referentie. In 2013 behaalt Matthieu de titel Jonge topchef van Vlaanderen en wordt het restaurant bekroond met 17/20 in Gault Millau en een ster in de Michelingids. In 2014 werd Table d’Amis uitgeroepen tot groenterestaurant van het jaar.

Door wegenwerken op Walle verhuist het restaurant in februari 2015 definitief naar de Oude Dekenij in het centrum van Kortrijk, naast de Sint-Maartenskerk.

In Weekend Knack werd het nieuwe restaurant en de keuken door Pieter Van Doveren bekroond met 9,5 op 10 en  omschreven als ‘een trefzekere kookstijl, loepzuiver, zonder onzin, op basis van producten uit eigen streek en met evenwichtige gerechtjes die bol staan van de smaak. De kok is goed op weg om de beste kok van België te worden.’

Even later verscheen in De Standaard: ‘Matthieu Beudaert behoort tot de club van de beste koks van dit land. Zonder daar het gebruikelijke entreegeld voor aan te rekenen. Van het eerste hapje tot het laatste koekje was dit een feest van verfijning en quasi perfectie.’ (Bruno Vanspauwen)

In de nieuwe Michelingids van 2016 werd het restaurant opnieuw bedacht met een michelinster.

de kok de gastvrouw het team

De kok | de gastvrouw | het team

Chef de cuisine Matthieu Beudaert is kunsthistoricus van opleiding, maar verloor zijn hart aan de gastronomie. Hij volgde tijdens zijn studies een vierjarige opleiding koken en trok samen met zijn vrouw door Europa op zoek naar gastronomische wonderen. In 2004 schreef zijn vrouw Matthieu in voor de wedstrijd Hobbykok van het jaar, georganiseerd door Weekend Knack. Matthieu won met brio. Na een korte carrière in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel start hij in 2007 een traiteurzaak ‘Table d’Amis’. Twee jaar later opent hij samen met zijn vrouw Sofie Delbeke het gelijknamige restaurant.

Sofie Delbeke is maatschappelijk assistent en sexuologe van opleiding, vervolgde met bedrijfsmanagement en een sommeliercurcus. Zij wisselde haar carrière in de sociale sector met de horeca. Haar passie voor wijn werd in de Michelingids van 2016 bekroond met een wijnrank.  
“Sofie Delbeke ontvangt met charme en staat als een rots tussen de tafels. Ze is present waar ze moet zijn en heeft altijd het juiste antwoord klaar.” (Pieter van Doveren)

Het gebouw

Het gebouw

De Oude Dekenij, daterend van de 19de eeuw, ligt op één van de meest pittoreske pleintjes in hartje Kortrijk en beschikt over een zonnig terras. Het klassieke beschermd monument ligt in de schaduw van de Sint-Maartenskerk en naast het historische Begijnhof. Binnen wacht u een eenvoudige maar geraffineerde eetzaal die de passie voor design en kunst van de eigenaars weerspiegelt, in het bijzonder dat van onze Belgische ontwerper Jules Wabbes, graficus El Lissitzky en conceptueel kunstenaar Frank Tuytschaever.